Jens Nielsen
(1545-1626)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Maren Nielsdatter

Jens Nielsen

  • Født: 1545
  • Ægteskab: Maren Nielsdatter omkring 1618
  • Død: 1626 i en alder af 81 år
Billede

punkttegn  Generelle notater:

Fra Ole Munk Aalborg er modtaget følgende noter:

Jens Nielsen, der som delefoged var en ef egnens mest kendte personligheder, havde naturligvis en stor omgangskreds og havde forbindelser med mange mennesker; men en af de mænd, han havde mest med at gøre, var delefogeden til Lundenæs, senere herredsfoged Jacob Barfod i Bjødstrup. Der var et vist slægtsskabsforhold mellem de to mænd, idet Jens Nielsen på sine gamle dage ægtede Barfods moder, Maren Nielsdatter, som var enke efter Morten Jacobsen Barfod i Hagelskjær.
Af forskellige processer, som de to mænd har ført med hinanden, fremgår det ret tydeligt, at de ikke har været særligt gode venner og at Barfod søgte at komme den gamle delefoged til livs og skubbe ham til side.
Omkring 1619 tog Jens Nielsen sin afsked og delefoged og flyttede til gården Nørum i Gjellerup, som han var ejer af. på det tidspunkt er Barfod endnu delefoged til Lundenæs Slot, og som sådan skulde han ved hjælp af en Lægdsmand fra hvert sogn sørge for, at "kgl. Majestæts skatter" blev indbetalt i rette tid til slottet.
Nu mente Barfod at have opdaget, at Jens Nielsen 1618, altså endnu inden han var flyttet fra Hollingholt, stod i restance for ovennævnte skat til Lundenæs til et beløb af 2½ rigsdaler 27 skilling, og nu var der gået fire år og det var stadig ubetalt. Da lod Barfod den gamle, veltjente Delefoged indstævne for herredstinget, hvor denne kraftigt protesterede mod de grove beskyldninger, der var rettet mod ham; men desuagtet blev han dømt til at betale, hvad han selvfølgelig modsatte sig. Han lod straks dommen gå til landstinget, hvor han blev frifundt. Dommens ord lød således:
"Så og efterdi Jacob Mortensen ikke fremlægger nogen rigtig restants eller anden kundskab, hvormed kunde bevisliggøres, at forskrevne Jens Nielsen med samme skal rester og tilbagestår, og han dog derfor er bleven dømt, da finder vi efter sådan lejlighed ham af dommen kvit at være.
(Jens Abildtrup, Vestjydsk Bondeliv i 1600'erne. Kulturhistoriske skildringer., Side 25 ff.)

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Delefoged i Hollingholt, senere Nørum i Gjellerup.


Billede

Jens blev gift med Maren Nielsdatter, datter af Niels og Else, omkring 1618. (Maren Nielsdatter blev født omkring 1565 i Våddegård, Ikast, Hammerum, Ringkøbing, Danmark 74 og døde i 1656 i Hollingholt, Sunds, Hammerum, Ringkøbing, Danmark 74.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 9-2-2014 med Legacy 7.5 fra Millennia